Workshop Initiatiefkunde

Aan maatschappelijke initiatieven geen gebrek in ons mooie Zwolle, er zijn actieve mensen genoeg. Zwollenaren die werken aan groen, zorg, voeding, leegstand. Waaraan eigenlijk niet? Toch is het opzetten van een initiatief een hele klus. Er bestaat niet zoiets als een ‘opleiding voor het opzetten van een maatschappelijk initiatief’. Het is veelal ‘trial and error’ en soms een kwestie van een lange adem. Daardoor doven veel initiatieven vroegtijdig uit. Sterker nog, verschijnen veel initiatieven niet eens aan de start. En dat is ontzettend jammer, want ideeën beginnen met energie en drive! Wat kun jij als initiatiefnemer nu doen om die drive te behouden en jouw idee omzetten naar een initiatief dat handen en voeten krijgt?

Vanuit Initiatiefrijk Zwolle ondersteunen we jullie initiatiefnemers met een workshop die we met een knipoog ‘initiatiefkunde’ hebben genoemd. In twee uur nemen we jullie mee in trends en ontwikkelingen als het gaat om initiatieven en wat jullie van de gemeente kunnen verwachten en wat niet. Jullie krijgen antwoorden op vragen als welke ondersteuning heb je hierbij nodig, waar vind je die en welke mogelijkheden voor financiering zijn er?

Er zijn inmiddels twee workshops Initiatiefkunde geweest. Er was een grote diversiteit aan vragen en behoeften, zoals ‘hoe kom ik aan financiering, ‘hoe creëer ik draagvlak’, ‘ik heb nu met heel veel mensen gesproken en heb veel informatie maar hoe breng ik nu focus aan?’. De workshops werden gefaciliteerd door Ineke van Zanten van bureau Greenwish. Ineke: “Initiatiefnemers zijn bijzondere mensen. Ze dragen ongevraagd bij aan een betere wereld. Daar word ik heel blij van. Als initiatiefnemer ben je eigenlijk ook een soort duizendpoot. Er komt veel kijken bij het uitwerken en uitvoeren van jouw project. Het is handig om dan te rade te gaan bij mensen die jouw initiatief kunnen versterken”.

In 2018 zal er voor de derde keer een workshop Initiatiefkunde worden georganiseerd. Houd de website in de gaten voor een nieuwe datum!