Placemaking: maak het Stations- en Lübeckplein hot!

Woensdag 11 oktober jl. brachten ruim twintig lokale, landelijke en internationale stadmakers een bezoek aan Zwolle.  Zij kozen onze stad uit om in het kader van Placemaking Week 2017 mee te denken over hoe we van het Stationsplein aan de centrumzijde en het Lübeckplein Zwolle aan de Hanzelaanzijde een plek maken waar mensen graag naartoe komen.

In de reizigerstunnel werd het gezelschap 's ochtends ontvangen door stadsomroeper Peter Vader. Bij BrainZ heetten Gooitske Zijlstra (Gooitz), Jeroen Fleer (Gemeente Zwolle) en Hanneke Spiertz (Stadsbeweging Overijssel) de aanwezigen namens de organisatie van harte welkom. Jeroen nam de deelnemers vervolgens mee in het verhaal over Zwolle en de visie op dit gebied. Aansluitend hield Anna Spirikova van Project for Public Spaces een inspirerende presentatie over placemaking met tips en voorbeelden uit haar eigen praktijk. Daarna lichtten Shanna Veenstra en Sharan Bekker van STIPO de placegame van het middagdeel toe.

Gebruik de wind!
"Is it always windy here? Why not use the wind", merkte een van de deelnemers uit de Verenigde Staten op toen zij tijdens het middagprogramma op het Lübeckplein stond. Een andere deelnemer merkte op toen zij op het Stationsplein aan de centrumzijde stond en naar de binnenstad keek: "It is the street towards the city centre. I would expect some activities overhere." Bij terugkomst bij BrainZ koppelden de deelnemers hun ervaringen en ideeën aan elkaar en aan wethouder Ed Anker terug. Ed Anker sprak zijn waardering uit voor de aanwezigheid van de deelnemers, hun enthousiasme, inspiratie, tips en adviezen.

Placemaking
Bij Club Cele programmeert Gooitske sinds januari 2016 jaar het Stadscafé met placemaking als onderwerp. “Deze dag heeft echt iets opgeleverd; een vertrekpunt voor actie. Dat er nu meer mensen mee in aanraking zijn gekomen met placemaking sterkt mijn enthousiasme om in Zwolle met dit instrument aan de slag te blijven gaan. Ik ben gefascineerd door alles en iedereen dat zich beweegt in de openbare ruimte. En het belangrijkste is misschien nog wel dat bij placemaking de community de expert is. En als we met deze groep in Zwolle die community rond placemaking kunnen uitbouwen zou dat een prachtig resultaat zijn.”