Kantelkunde in Hanzeland

Frustrerend hé, als er weer een nichecluster door het heersende regime omarmd wordt. Wie als friskijker of dwarsdenker, of gewoon als innovatieve ambtenaar, ondernemer of bewoner meer wil weten van kantelkunde, houdt dinsdag 28 maart vanaf 13.30 uur vrij. In Brainz, aan het Lubeckplein 68, is dan de afsluitende sessie van de Erasmus-leergang Transitiemanagement en Sociale Innovatie, die de afgelopen maanden gevolgd is door een twintigtal collegae. Net als de leergang zelf bestaat de openbaar toegankelijke bijeenkomst in het teken van behapbare theorie en de enthousiasmerende praktijk.

Vanaf 13.30 uur gaat prof. dr. Derk Loorbach in een lezing in op de uitdagingen en kansen die in transitiemanagement besloten liggen. Hoe komen transities - ingrijpende en onomkeerbare kantelingen van systemen in de samenleving - tot stand en (hoe) kunnen ze worden gestuurd? In kort bestek maakt de professor inzichtelijk waar termen als ‘regime’, ‘niche’ en ‘persistent probleem’ voor staan. Belangrijker: aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden schetst de professor hoe complexe processen die samenhangen met transities beïnvloed kunnen worden in onze dagelijkse professionele praktijk.

Na de presentatie van prof. dr. Derk Loorbach kan vanaf 14.30 uur in een ‘krachtmeting’ door iedereen die dat wil frisgekeken, dwarsgedacht of hands-on meegewerkt worden aan een van de door de leergangdeelnemers aangedragen Zwolse transities: de (gebieds)ontwikkeling van Hanzeland.

Wie aanwezig wil zijn bij de lezing, en/of de ‘krachtmeting’ kan zich aanmelden via initiatiefrijk@zwolle.nl