Stadsexpeditie: magie, passie en inspiratie!

Samen werken en samen leren begint met elkaar kennen en weten wat er allemaal in de stad gebeurt. Dat kan op allerlei manieren, maar een hele bijzondere manier is om op stadsexpeditie te gaan.

Op 23 november jl. vond alweer de vierde Stadsexpeditie plaats. Samen met collega’s van de gemeente Zwolle fietsten we door Zwolle en gingen we in gesprek met Houtzagerij Binthout, Wijbedrijf Dieze en Takemebag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sociaal ondernemers Karst Klein en Cor Wobma starten in 2013 Binthout vanuit een hart voor hout en mens. Zij redden Nederlandse bomen van de versnipperaar en maken prachtige handgemaakte designproducten van het hout. Zij creëren diverse werkzaamheden die passen bij de wensen en behoeften van mensen met een zekere afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Afgelopen jaar was Binthout winnaar van de Social Impact Award. Onlangs zijn zij verhuisd naar een nieuwe locatie.

Van, door en voor bewoners
Bewonerscoöperatie WijBedrijf Dieze is van, door en voor alle bewoners van Dieze. Het bedrijf is gericht op de duurzame ontwikkeling van de wijk Dieze. Daar waar bewoners behoefte aan hebben en waar ze een business case voor bedenken en willen uitvoeren. Hierdoor versterken duurzaamheid, sociale cohesie en woonlastenverlaging elkaar. De voornaamste projecten van het WiijBedrijf richten zich op het moment op energiebesparing en dus lastenverlaging.

Plastic brei
Takemebag is een initiatief van Marit Otto en Anne Marie van der Veen. Dit project is geboren uit een gevoel van wanhoop over de plastic brei die over de wereld waart. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn bij het atelier van KunstZinnig bezig met hergebruik van textiel en plastic tot designproducten. Hiermee dragen zij structureel bij aan een schonere wereld. Het initiatief wil midden in de samenleving staan, met oog voor de ander.

Mooie gesprekken
Er ontstaat een soort van magie wanneer je mensen over hun passie hoort vertellen. Deze verhalen raken je en prikkelen je eigen inspiratie en passie. Horen wat er allemaal al gebeurt en wat er nodig is in de stad voeden je als vakman/-vrouw. Voor wie doe je het? Met wie doe je het? En hoe ervaren zij ons als gemeente en wat kan er beter of anders? Het waren mooie gesprekken die tot nieuwe inzichten en contacten hebben geleid. Out of the box en creatief denken werd bij de collega's getriggerd en een aantal heeft zich voorgenomen dit zeker in de praktijk te brengen.

Op zoek naar naaimachines
We stelden ook de vraag of we direct iets voor de initiatiefnemers konden betekenen en daar kwam de volgende vraag uit naar voren. Kunstenaresse Marit Otto en Annemiek Wolf van het Leger des Heils zijn voor de productie van circulaire tassen een samenwerking aan gegaan en zijn op zoek naar drie (industriële) naaimachines. Kun jij hen daaraan helpen? Mail dan naar initiatiefrijk@zwolle.nl.

Meld je nu aan voor de volgende Stadsexpeditie
In 2018 komt er zeker weer een volgende Stadsexpeditie . Houd Sharepoint in de gaten voor de datum. Je kunt je  al wel vast aanmelden via initiatiefrijk@zwolle.nl. Zodra er dan een datum bekend is, ontvang je een uitnodiging!