App bepaalt kleur fietspad

Een fietspad dat via een app verandert in verschillende kleuren, zoals een onderwaterwereld of een zonovergoten omgeving. De fietser bepaalt daarbij zelf welke kleur het wordt. Dat was het winnende idee tijdens de Smart City Challenge for Girls die afgelopen vrijdag 13 januari werd gehouden in het stadhuis Zwolle. Aan de challenge deden meer dan vijftig meisjes uit groep 7 en 8 mee.

De kleuren en verlichting van het fietspad worden niet alleen afgestemd op de wensen van de fietser, maar het maakt het ook veiliger en leuker om op die plek te fietsen. Als de fietsers zelf geen keuze maken, kiest de gemeente voor een standaardsfeer die voortdurend wordt aangepast waardoor het voor fietsers steeds weer een aangename verrassingsroute wordt.

Inventief meedenken

Het doel van challenge was om meisjes meer te betrekken bij digitale technologie en bij Smart city ontwikkelingen in de eigen stad. Het winnende team kreeg de prijs uitgereikt uit handen van wethouder Jan Brink. Volgens hem voorziet het idee in een behoefte: “Zwolle is een stad waar klimaat en veiligheid hoog op de agenda staan. Daarom willen we het zo aantrekkelijk mogelijk maken voor onze inwoners om voor de fiets te kiezen. Ik vind het geweldig om te zien hoe meiden uit onze gemeente zo inventief meedenken met onze Zwolse speerpunten!”

Slimme inzichten

Yvonne Leenders, Directeur People & Organisation van Eurofiber ondersteunt dit: “Het is fantastisch om te ervaren hoe meisjes van deze tijd in een korte tijd met geweldig slimme inzichten komen hoe digitale oplossingen kunnen bijdragen aan meer plezier, veiligheid en duurzaamheid van de stad.”

Aan de Smart City Challenge for Girls in Zwolle namen meer dan vijftig meisjes deel van  de Zwolse basisscholen De Sprankel, De Duyencamp en De Vlieger. Zij kregen ondersteuning van adviseurs van Eurofiber en van studentes van Hogeschool Windesheim en Thorbecke Scholengemeenschap. Dit evenement werd georganiseerd door de gemeente Zwolle, samen met Eurofiber en VHTO.